· 

Všechny chutě Portugalska

Napsala: Miška

 

Jak už možná víte z předešlých článků, jednou z mých nejoblíbenějších aktivit během cestování je zkoušení lokálních specialit. Miluji jídlo a testování nových příchutí při každé možné příležitosti.

 

Pokaždé, když jedu někam do zahraničí, zajímá mě, co jí místní, jaké jsou v zemi tradiční pokrmy a co prostě musím vyzkoušet. Jídlo totiž považuji za podstatnou část každé kultury.

 

V Portugalsku jsem strávila půl roku a měla tak dostatek času objevit magii tamní kuchyně. Vyzkoušela jsem mnoho lokálních pokrmů a nespočet druhů vín. Jestli milujete jídlo a zajímá vás, co může nabídnout portugalská gastronomie, čtěte dál!

 

Nové chutě a nejslavnější jídlo

 

Národním jídlem je takzvané bacalhau = treska. Tu nabízí připravenou na nejrůznější způsoby jaké si jen dovedete představit snad každá restaurace.

 

Co se týče ryb, velmi oblíbené jsou mezi Portugalci také třeba grilované sardinky (byla jsem zaskočená jejich velikostí, protože z Česka jsem je znala pouze malinké v konzervě, které mi absolutně nechutnají).

 

Šokující kombinace  

 

Fakt, že mají Portugalci v oblibě čerstvé mořské plody, není překvapující. Šok pro mě ale byly kombinace ingrediencí typická pro některá jídla. Je to vlastně docela zajímavé, a když nad tím tak přemýšlím, myslím, že jsem doteď nezkusila nikde jinde v Evropě takovéto “kreativní” pokrmy.

 

Abyste si udělali lepší představu, níže uvádím několik příkladů jídel, která mixují různé chutě a překvapivé ingredience, na které bych nepomyslela ani ve snu. Označila bych je jako dost divné nebo minimálně specifické. Současně ale musím dodat, že většina z nich není vůbec špatná. Takže vám doporučuji jim dát šanci, tak jako jsem to udělala já. Myslím, že to stojí za to.

 

· Francesinha

 

Tenhle sendvič sestává z toastového chleba, šunky, klobásy a masa. Korunuje ho roztopený sýr na vrchu. Celá tato sestava je přelita pikantní rajčatovo-pivní omáčkou a podávaná s hranolky nebo chipsy. Někdy se francenisha podává ještě s volským okem. Tento pokrm je typický pro Porto, kde má své kořeny. Pokud se tedy ve městě vyskytnete, rozhodně si ho objednejte. Porto není sice jediným místem, kde můžete francesinhu dostat, jinde je však docela těžké tento sendvič na menu najít.  

 

· Feijoada de marisco

 

Tohle jídlo snoubí bílé fazole a mořské plody a je typické zejména na pobřeží. Je vařené s cibulí, česnekem a bobkovým listem (řekla bych taková středoevropská kombinace). Portugalci ale také přidávají koriandr (tak asijské). Když jsem o tomto jídle slyšela poprvé, byla jsem v šoku. Nikdy bych nečekala fazole v portugalské kuchyni a už vůbec ne v kombinaci s mořskými plody. Mám ale ráda obojí, a tak jsem se rozhodla tohle jídlo zkusit. A musím říct, že jsem nebyla vůbec zklamaná.  

 

· Favas Guisadas com Entrecosto

 

Jak už jsem psala, Portugalci z nějakého důvodu používají v gastronomii rádi fazole. Tohle jídlo obsahuje fazole fava (boby), žebírka, klobásu a někdy je podáváno se “ztraceným” vejcem. Je přichuceno podobně jako předcházející pokrmy - česnekem, cibulí, bobkovým listem a koriandrem. Upřímně, tohle jídlo vypadá dost neatraktivně. Já bych ho nazvala “Shrekovy fazole”, protože je v podstatě celé zelené a má velmi specifickou vůni, a to zejména během vaření (někteří by mohli spíš říct, že dost smrdí). Já jsem si ale fava fazole oblíbila. Jídlo samotné mi chutnalo o něco méně, a to kvůli masu, jehož nejsem až tak velký fanoušek.  

 

· Carne de porco à alentejana

 

Další fascinující pokrm kombinuje vepřové maso a mušle dochucené česnekem, bílým vínem, bobkovým listem a nakládanou zeleninou (obvykle v kombinaci mrkve a květáku). Originálně toto jídlo pochází z jihu Portugalska a je servírované s opékanými brambory. Tenhle pokrm jsem si bohužel neoblíbila. Kombinace mušlí a vepřového není nic pro mě. Navíc mi přišlo, že výrazná nakyslá chuť nakládané zeleniny v kombinaci s vepřovým úplně zabila jemnou chuť mušlí.

 

· Acorda de Mariscos

 

Tohle specifické jídlo je, řečeno krátce a jednoduše, polévka z mořských plodů zahuštěná chlebem. Právě konzistence tohoto pokrmu mu na vzhledu příliš nepřidává. Samotná chuť je zajímavá, ale abych řekla pravdu, doteď vlastně nevím, co si o tomto pokrmu myslet. Nemůžu říct, že by mi nechutnal, ale na druhou stranu mě ani nijak zvlášť nenadchl.

 

· Cozido à Portuguesa

 

Jedná se o kombinaci různých druhů dušeného masa (kuřecí, hovězí, vepřové), portugalských klobás a zeleniny (mrkve, brambor, zelí a tuřínu). Tento pokrm je typický pro karneval, ale v menu mnoha restaurací ho můžete najít celý rok. Ze začátku jsem vůbec nevěřila, že se jedná o jedno z nejtypičtějších portugalských jídel. Strašně mi připomínalo středoevropskou kuchyni. Moje první myšlenky - zelí, brambory, tuřín = Polsko. Když o tom tak přemýšlím, vidím v tom jakýsi vzor...Jak už jsem zmínila, maso není nejoblíbenější částí mého jídelníčku. Přesto tohle jídlo doporučuji, a to zejména díky tomu, že obsahuje různé druhy místních klobás, které příjemně doplňují chuť zbytku jídla.

 

· Bitoque

 

A teď už se dostávám k poslednímu jídlu, které chci zmínit. Tentokrát se jedná o kombinaci, která není nikterak šokující. Bitoque je grilované vepřové maso korunované volským okem a podávané s rýží a hranolky. Jedná se o velmi populární jídlo, které najdete na menu mnoha restaurací. Trošku mi připomínalo fast food na portugalský způsob. Můj názor je v tomto případě neutrální, bitoque neurazí, ale nenadchne. Další otázka je servírování masa s dvěma přílohami. Kombinace rýže a hranolek vedle sebe je pro mě matoucí (nikdy nejím rýži, jen hranolky).

 

Populární snack

 

Pro ty, kteří nejsou až tak hladoví, je tady bifana. Jedná se o jednoduchý sendvič sestávající z dobrého chleba a vepřového steaku. Bifana chutná na každém místě jinak. Závisí to na přípravě masa. Do sendviče se většinou přidává omáčka - Portugalci obvykle preferují hořčici. My jsme měli nejlepší bifanu ve Fátimě, kde sendvič připravují ze selečího masa.

 

Nezapomeňte na víno (nebo pivo?)

 

Až si budete objednávat v restauraci jídlo, ideálně si k němu objednejte víno. Portugalsko je proslulé portským, ale i pokud si dáte domácí rozlévané víno, je obvykle vynikající. Navíc není ve většině případů ani drahé.

 

Pokud nejste fanoušky vína, můžete zkusit pivo. Portugalsko rozhodně není zemí, kde by bylo tekuté zlato, jak ho my Češi nazýváme, populární. Dvě běžně dostupné značky jsou Sagres a Super Bock. Já osobně v jejich chuti nevidím příliš rozdíl. Když jsem si v Portugalsku objednávala pivo poprvé, musela jsem se smát. Typicky servírované množství jsou totiž dva, případně tři decilitry. Tahle mini piva mi tak zpočátku připadala jako dobrý vtip. Navzdory tomu musím říct, že mi portugalské pivo zachutnalo. Není tak hořké a těžké a oblíbila jsem si jeho osvěžující chuť.

 

Káva a pastel

 

Kafe je nutností po každém jídle. Portugalci jsou závislí na kofeinu, uvidíte je usrkávat espresso několikrát během dne. Portugalská káva je kvalitní (což je národní hrdostí) a obvykle velmi silná.

 

Po jídle je také čas myslet na dezert. Nejproslulejší ze všech je pastel de nata - výborný pudinkovo-vaječný krémový zákusek. Portugalské dezerty jsou kapitola sama pro sebe a v budoucnu jim nejspíš věnuji celý článek. Je totiž rozhodně o čem psát.

 

Na závěr, pokud máte chuť na něco silnějšího, objednejte si gingu - tradiční třešňový likér. Zaručeně vás zahřeje a vykouzlí vám ještě širší úsměv na tváři.

 

Bom apetite! (Dobrou chuť!)

 

 

 

Follow Us

Subscribe



Web Analytics Made Easy - StatCounter